Wat zijn je favoriete online-omgevingen?

Er zijn tegenwoordig allerlei online-omgevingen voor het ontwikkelen van software (websites e.d.), of om te oefenen met programmeren in bepaalde talen, enz.

Welke omgeving(en) gebruik jij met je leerlingen, en wat zijn je ervaringen daarmee?

2 likes

Ik ben fan van Cloud 9.

Voor $1,- per maand heb je voor alle leerlingen een volledig premium account. Dus ongeacht het aantal leerlingen.

C9 is sinds kort onderdeel van Amazon Web Services. Ik ben nog met hen aan het mailen om een vergelijkbare korting te krijgen voor hun cloud engine. Meer informatie over de educatie korting C9 kun je hier vinden.

Ik vind het een prettige omgeving en het werkt ook op Chromebooks. iPads heb ik nog niet geprobeerd, mogelijk mis je daar een toetsenbord.

1 like

Cloud9 is overgenomen door Amazon - zie de aankondiging https://c9.io/announcement.
Dit betekent dat je je niet meer als nieuwe gebruiker kunt aanmelden voor de niet-AWS versie (c9.io), met de hierbovenn genoemde educatie-regeling. In mijn ogen, een groot verlies :disappointed:. Bestaande (educatieve) gebruikers kunnen c9.io nog blijven gebruiken (hoe lang nog?).

@ramon, heb je ook ervaring met de AWS-versie van cloud9: https://aws.amazon.com/cloud9/?
Deze heeft een andere educatie-regeling.

1 like

Met AWS Education heb ik een beetje ervaring opgedaan. Het helpt om een pre-paid creditcard te nemen (van bijvoorbeeld N26) om te voorkomen dat leerlingen heel veel kosten maken met het aanzetten van virtuele machines. AWS is een hele krachtige (en daarmee complexe) tool. Leerlingen hebben eens een Alexa applicatie geschreven. Het vergt wat doorzettingsvermogen om te beginnen met AWS.

Wie heeft er al ervaring met GitHub Classroom?

Wij op het Metis Montessori Lyceum hebben een Github Education account. Als onderdeel daarvan ook Github Classroom.

Het fijne van het gratis education account is onder andere dat je zoveel private repos kunt maken binnen je eigen organisatie als je wilt. Handig als je lesmateriaal ontwikkelt en dergelijke.

Github Classroom heeft voor en nadelen. Voordeel is dat je voor een opdrachten een repo kunt maken waar je materiaal in klaar zet. Leerlingen werken er aan en je krijgt per leerling een repo met het werk er in (ze kunnen ook als team werken). Nadeel is dat je veel repos krijgt. (Er is wel een helper tool om ze per opdracht te clonen geloof ik). En leerlingen moeten natuurlijk wel wat ervaring hebben met git en github.

Voor wat grotere opdrachten (of groepsopdrachten) kan het zeker handig zijn. Mogelijk kan @h.akkas aanvullen.

3 likes

We maken ook gebruik van trinket.io voor opdrachten met de welbekende Turtle.
Sindskort kun je op trinket.io ook je pygame programma’s op draaien. Heel handig omdat het installeren van pygame soms heel vervelend kan zijn.

2 likes

Ik bedenk me net dat dit ook handig is:

https://editor.p5js.org

Het is een webeditor voor leerlingen die met P5 (Processing) aan de slag gaan. Zo hoeven ze niet lokaal een server te draaien. Dat geeft nog wel eens opstartproblemen namelijk.

3 likes

Ik kwam door jou voorgedragen P5JS deze dienst tegen; https://mlab.com/plans/pricing/
MongoDB hosting, de sandbox is altijd gratis. Ik mail ze over een EDU plan, mogelijk bieden ze ons nog meer.

2 likes

Ik heb al een mlab account: ik ben bezig met lesmateriaal voor NoSQL/MongoDB, en wil dit proberen in combinatie met glitch.com, om een voorbeeld web-toepassing te maken met MongoDB.
(Mijn ervaringen gaan nog niet verder dan met aanmaken van de account…:wink:

2 likes